Tajemství vojenského kufříku – novodobé zahraniční mise

Jan Šťovíček | Aktuality

V druhém pololetí letošního školního roku se naši žáci účastnili celostátní soutěže Tajemství vojenského kufříku – novodobé zahraniční mise vyhlášené Vojenským historickým ústavem v Praze. Tato nepravidelně pořádaná soutěž získává na oblibě a třetího ročníku se účastnil nejvyšší počet soutěžících. Soutěž v sobě důmyslně kombinuje moderní dějiny, hlavní oblasti působení Armády České republiky s dovednostmi žáků ohledně analýzy pramenů, vyhledávání a zpracování informací a v neposlední řadě prověřuje jejich literární kompetence.

Celkem bylo vyhlášeno pět témat prací zaměřeních na určité zahraniční mise, kterých se naši vojáci účastnili. Ve třech kategoriích byly naše žákyně úspěšné. S příběhem o příslušníkovi mise UNPROFOR se na 3. místě umístily Iva Popovská, Magdaléna Dědová a Olga Hrdá. Třetí místo s příběhem o vojákovi operace RSM získaly Nikola Kociánová a Veronika Janoušková. Nejlépe si v soutěži vedly Lucie Herynková s Anitou Russe, které zvítězily s příběhem o příslušníkovi misí IFOR, SFOR a KFOR.

Dne 20. 6. se naše úspěšné žákyně účastnily slavnostního vyhlášení v prostorách Armádního muzea na Žižkově, kde měly příležitost si i popovídat s našimi veterány, kteří byli inspirací pro tvůrce soutěže. Pro vítěze kromě cen byla připravena i komentovaná prohlídka v armádním muzeu.

Vítězné příběhy našich žákyň si můžete přečíst v dalších příspěvcích.

Mgr. Jan Šťovíček