Sladké syrníky a slané varenyky (lze i vareniky)
V předmětu DOM připravujeme s žáky pokrmy české kuchyně, ale i tradiční pokrmy jiných zemí. Skupina žáků ze 7. ročníku spolu vaří již druhým rokem. Když jsme se zase zatoulali do jiné kuchyně, požádala jsem Dášu a Mášu, žákyně z Ukrajiny, o tradiční pokrm z jejich země. Volba padla na jeden sladký a jeden slaný pokrm. Prý je možné oba pokrmy připravit jak na sladko, tak i na slano. Hledali jsme recept, dívali se na videa o přípravě a další týden se obě dívky ujaly vedení skupin, dívčí a chlapecké. Na fotografiích jsou hotové pokrmy před konečnou úpravou. Sladké syrníky čekaly na moučkový cukr, kysanou smetanu, popř. i drobné bobulové ovoce. Varenyky byly plněné bramborovou náplní. Chlapci měli připravenou cibulku, mohli jsme přidat i slaninu. S paní asistentkou Mácovou a žáky jsme zažili trochu netradiční hodinu.
Ing. D. Pitelková