Ingredience:
150 g sušených datlí
150 g sušených meruněk
150g pekanových nebo vlašských ořechů
75 g strouhaného zázvoru
150 g sušených brusinek
150 g rozinek
150 g másla
150 g hladké mouky
75 g strouhanky
200 ml polotučného mléka
1 velké vejce
1 mandarinku (šťáva)
Postup: Vytřeme jeden a půl litrovou varnou misku máslem. Poté nakrájíme datle, rozlouskáme a nahrubo pokrájíme ořechy a oloupeme zázvor. Pak vezmeme novou mísu a do ní dáme sušené ovoce a ořechy. Oloupaný zázvor ostrouháme na struhadle a přidáme do mísy také. Potom hladkou mouku, vejce a mléko a strouhanku. Dáme rozpustit máslo a přidáme ho taky. Vše zamícháme. Po chvilce přidáme med, tolik, kolik uznáte za vhodné. Pokud by bylo moc tekuté, přisypeme mouku nebo strouhanku. Vše dobře promícháme. Potom to přendáme do druhé misky vymazané máslem, přikryjeme kolečkem vystřiženým z pečícího papíru a zabalíme do alobalu, navrchu dvakrát omotáme provázkem, spustíme do hrnce a zalijeme vodou, aby dosahovala do výšky tři čtvrtě misky a dáme vařit na sporák 4 hodiny, občas vodu dolijeme. Po vystydnutí vyklopíme. Dobrou chuť.
Zajímavosti : Dříve se do těsta přidávaly pro štěstí mince a další předměty, jako například prsten či jiná cennost. Např. nalezený náprstek naznačoval, že dotyčná se nevdá a zůstane na ocet, mince předpověděla velké bohatství. Puding se měl smíchat ze třinácti přísad, které symbolizují Ježíše a jeho apoštoly.
David Šmajstrla, 7. D
Foto: David Šmajstrla