Rozhovor s Jolanou Fišerovou

Jolana Fišerová
Jolana Fišerová

Jolana Fišerová, která je narozena ve znamení lva a sama o sobě říká, že je lev každým coulem. Její web PoKROKovník.cz je pro lidi, kteří nevědí, kam dál a co dělat. Jolana lidem pomáhá najít ,,vnitřní lví sílu” a hezky KROK po KROKu jim pomáhat a realizovat jejich sny a není na to sama, pomáhá jí lev Murafa, který je inspirátor a dobrá duše webu PoKROKovnik.cz. S Jolčou jsem se seznámil náhodou – pomocí Společnosti Agathy Christie, protože oba máme rádi její knížky. Jolana udělala rozhovor se mnou a já nyní dělám rozhovor s ní. Rozhovor se mnou najdete zde. Jolany jsem se ptal, co se všechno na PoKROKovníku.cz dozvíme a jak vůbec dostala nápad web založit. Její odpovědi jsou zde.

1. Jolano, jak tě vůbec napadlo si založit web PoKROKovnik.cz? O čem a pro koho web s tak zvláštním názvem vlastně je?

Na otázky odpovídal spolu s Jolanou i její parťák Lev Murafa.
Na otázky odpovídal spolu s Jolanou i její parťák Lev Murafa.

O poKROKu KROK po KROKu, proto PoKROKovnik.cz. Je pro všechny, kteří by rádi něco ve svém životě zvládli, ale protože jejich sen vypadá jako příliš velký úkol, tak ho předem vzdají. Já ukazuji, na mnoha konkrétních příkladech, jak si takový “balvan” rozdělit na jednotlivé malé KROKy a po těch už snadno dojít až do cíle. Maskotem webu je lev, aby nám připomínal, že takového “lva” má v sobě každý z nás. Je to jeho vnitřní síla, kterou je někdy v sobě třeba probudit jako Šípkovou Růženku.

http://www.pokrokovnik.cz/

Metodou KROK po KROKu se dá dojít k cíli rychleji a snadněji.
Metodou KROK po KROKu se dá dojít k cíli rychleji a snadněji.

2. Bylo těžké si vytvořit svůj vlastní web?

Pro mě bylo zpočátku nesmírně obtížné úplně všecko! Web, psaní článků, videa… Ale právě technikou KROK po KROKu jsem postupně zdolala všechny nástrahy a vytvořila prostor, který dnes lidé rozličného věku od studentů po důchodce rádi navštěvují. Inspiruje je a povzbuzuje. Dostávám mnoho milých reakcí, které mě samozřejmě těší a pomáhají mi v mé práci.

Mám na webu speciální rubriku, Příběhy mého poKROKu. Tam popisuji svoje konkrétní zkušenosti s tím, jak jsem se já osobně vypořádávala s různými obtížnými úkoly. Patří k nejčtenějším 🙂

http://www.pokrokovnik.cz/pribehy-meho-pokroku2/

3. Když jsem se koukal na PoKROKovnik, tak jsem se dočetl, že píšeš tzv. eBooky. O čem jsou a na co jsou zaměřené?

eBOOKE-book je vlastně elektronická knížka. Má tu výhodu, že její výroba nic nestojí (“jen” čas autora) a dá se kdykoliv aktualizovat a znovu nahrát. A také při čtení “ožívá”, to znamená, že třeba můžete klikat na vložené užitečné internetové odkazy, což v papírové verzi nejde.

Čtenářům LABYRINTu bych doporučila e-book “Mluvte jazykem vítězů a dejte svému životu správný směr”. Je o tom, že jak mluvíme, tak potom žijeme, protože myšlenka je ve skutečnosti forma12177875_521895867987975_1451202158_n tvořivé energie. A každý z nás chce přece žít skvělý život! Můžete si ověřit, jak na tom aktuálně jste, a pomocí různých zábavných úkolů vylepšit místa, kde vám to zatím třeba ještě trochu drhne. E-book je zdarma ke stažení na mých stránkách.  

http://www.pokrokovnik.cz/aktualni-ebooky/

4. Je těžké takový eBook napsat a dokázali by to i naši školní čtenáři?

Nejdůležitější při psaní e-booku je trpělivost 🙂 A taky ochota mazat. Ne všechno, co člověk napoprvé napíše, se dá nakonec použít. E-book “zraje” jako víno a někdy přijdou v průběhu tvorby ještě mnohem lepší nápady.

Obvykle proto psaní e-booku netrvá dny, ale týdny, a u složitějších i měsíce. Ale napsat e-book (já píšu ve wordu) zvládne každý, koho baví hrát si s češtinou.

Většina z nás má nějakého koníčka, něčemu rozumíme, a to můžeme prostřednictvím e-booku sdělit ostatním. Pak stačí text doplnit obrázky a fotografiemi, nejlépe vlastními, nikoliv postahovanými z internetu, a případně text “překlopit” do formátu PDF (ale ani to není nutné).

5. Když jsi chodila do školy, byla jsi už takto zaměřená – pomáhala jsi svým vrstevníkům, anebo jsi byla úplný opak?

Ano, už v mateřské školce jsem byla takový “organizační” a “pomáhací” typ. Dokážu se dobře vcítit do druhých lidí a lidé vědí, že mi mohou věřit. Proto si se mnou jiné děti na hřišti nebo spolužáci ve škole rádi povídali a ptali se mě často na radu.

6. Psala jsi někdy do novin nebo do časopisu?

PoKROKovnik.cz nabízí "pomocnou lví tlapu" každému, kdo se cítí smutný a bez energie.
PoKROKovnik.cz nabízí “pomocnou lví tlapu” každému, kdo se cítí smutný a bez energie.

Od malička mě lákalo psaní – svůj první “román” jsem napsala v šesti letech, tiskacími písmeny do tlustého sešitu, o prvních letních prázdninách. Měl dvě rozvité věty 🙂 a spoustu obrázků.

Jsem ročník 1970, takže za mého dětství a mládí bylo velmi obtížné někde “publikovat”. I tak se mi občas podařilo “prodrat” se nějakým článkem nebo rozhovorem do některého z časopisů nebo novin.

Vydávala jsem také vlastní časopis, to mě a moje spolužáky ohromně bavilo. Byly v něm fiktivní rozhovory se slavnými osobnostmi, nebo různé návody “Jak na to?”. Takový předchůdce dnešního PoKROKovniku. Ve škole ale vycházet nesměl, byl na tu dobu příliš poKROKový…

Vlastně si tedy dneska psaním blogu na vlastním webu plním největší dětský sen. A jsem moc ráda, že jsem na něj za těch 40 let nerezignovala. Lepší pozdě, než nikdy. Souhlasíte?

7. Na čem zrovna pracuješ? Pokud si vzpomínám, je to eBook ,,7 kroků, kterými osvobodíte lva a začnete žít své sny.” Jak jsi na tom?

Ano, dokončuji v současné době elektronický kurz z oblasti osobního rozvoje, který bude sestávat ze 7 e-booků, krátkých motivačních videí a pracovních sešitů. Už ho četli zkušební čtenáři a byli nadšení. Jejich připomínky, o čem by se dál chtěli v takovém kurzu dozvědět, teď právě zapracovávám do kurzu tak, aby z něj nakonec měl každý “osvobozovatel lva” maximální užitek. Píšu tak, abych si to já sama chtěla číst, to je nejlepší recept na kvalitní výsledek.

Kurz by měl být pro veřejnost otevřený před letošními Vánocemi. Kdo si ho koupí pod stromeček, bude mít během svátečních dnů šanci o hodně poKROČit a do nového roku vKROČit silnější, svobodnější a spokojenější.

Koho by zajímalo více informací, může se podívat na stránku Osvoboďte lva! a stáhnout si tam zdarma podrobného Průvodce kurzem. Kurz je určený pro dospělé, ale třeba zrovna někoho z čtenářů LABYRINTu tajně trápí smutný “lev” jeho rodiče nebo dalšího příbuzného, kterému by mohl kurz pomoci.

http://www.pokrokovnik.cz/osvobodte-lva/

8. Jaké jsou tvoje další koníčky – kromě psaní na PoKROKovnik?

Ráda čtu detektivky Agathy Christie nebo Vlastimila Vondrušky. Proháním se venku na inlajnech nebo běhám v lese. No a nikdy nevycházím bez foťáku a pořád všechno fotím. Miluju dívat se na svět “jinýma očima”, než jak jsme běžně zvyklí. A tak někdy třeba fotím “vzhůru nohama”, nebo zvětšené detaily obyčejných předmětů. Tyto originální fotografie pak zdobí moje články a e-booky.

Energického "Lva" máme v sobě všichni - jen je někdy trochu zakletý a potřebuje osvobodit...
Energického “Lva” máme v sobě všichni – jen je někdy trochu zakletý a potřebuje osvobodit…

9. Ty jsi narozená ve znamení lva. Vyskytuje se Lev i ve tvém životě?

Jsem Lev každým coulem 🙂 Žiju naplno a mám v sobě hodně síly dosahovat toho, co jsem si předsevzala. V tom mám dnes velkou výhodu. Ale také jsem se k tomuto pozitivnímu a energickému životnímu postoji musela složitě dopracovat – a postupy právě učím na PoKROKovniku.

10. Co bys popřála čtenářům našeho časopisu?

Na mladých lidech se mi líbí, že si zatím dokázali uchovat nadšení. Tak všem přeju, aby si ho nikým a ničím nikdy nenechali vzít. Aby opravdu žili, nejen přežívali, jak to někdy vidí na svých rodičích či prarodičích, kteří si nezřídka nesou dodnes s sebou problémy doby, v níž vyrůstali oni.

Aby mladí využili výhod dnešní doby a uplatnili maximálně svůj talent a silné stránky. A aby všechno, co objeví, že jim v životě funguje, zase předávali dál.

Je fajn, když si vzájemně pomáháme – zlepšuje to životy nás všech.

Děkuji Jolaně Fišerové za odpovědi a doufáme, že navštívíte web PoKROKovnik.cz nebo ho doporučíte rodičům a známým. Přeji, aby se Jolaně dařilo a eBook 7 kroků se jí povedl.

(David Veselý – šéfredaktor)

Foto – vlastní fotky Jolany Fišerové, CL 18