Nejbizarnější vánoční svátky a tradice ve svět

Snad každý má rád Vánoce. Víte ale, že v každé zemi se slaví trochu jinak? Tady si můžete přečíst top pět těch pro nás nejpodivnějších a nejbizarnějších u nás v Evropě.

 

1 Vánoční poleno ve Španělsku

Dětem v Katalánsku na severovýchodě Španělska nenosí tak úplně dárky Ježíšek nebo Santa Claus. Děti si z lesa přinesou polínko a nazdobí ho. Dává se domů 13. prosince a do 24. ho musí děti krmit. Den před Štědrým dnem pak přes jeho “zadek” přehodí deku a poleno jim dárky vykaká. Má dvě jména – Tío de Nadal (vánoční strýček) a Caga tió (kakající poleno).

 

2. Italská čarodějnice

V Itálii děti dostávají dárky z 5. na 6. ledna. To ale není nic tak neobvyklého. Ale že jim nosí dárky čarodějnice, to už stojí za povšimnutí. Jedná se čarodějnici Befanu, která je prý hodná, ale ošklivá. Hodným dětem nosí dárky a zlobivým uhlí. Tento svátek se slaví v rámci Tří králů. Podle pověsti Befana hledala narozeného Ježíška, ale marně a tak hledá dodnes.

3. Lidožravá kočka

Island, země vulkánů a nádherné přírody. Mají tu také jednu zajímavou pověru. Děti se tu bojí velké lidožravé kočky nazývané kočka Yule, přesněji Jólakötturinn. Ale jak to vlastně vzniklo? Je to jednodušší, než by jste čekali. Zaměstnavatelé, chtěli motivovat svoje pracovníky k rychlému dokončení práce ještě před Vánoci. Ten, kdo pracoval dobře, dostal nové oblečení a ten, kdo ne, nedostal nic, toho měla sežrat velká, lidožravá kočka. Stala se z toho tradice a tak si islandské děti kromě jiných dárku vždy přejí i nějaký ten kus oblečení. 

4. Večeře mrtvých a koleda

V Bulharsku mají zajímavou tradici ohledně štědrovečerní večeře. Stoly zůstávají plné jídla i po sváteční večeři, ale i celou noc. Jídlo je totiž určené pro duchy mrtvých, kteří dostávají hlad ve svitu měsíce. Další takovou zajímavostí je, že 25. prosince chodí děti zpívat koledy a dostávají za to výslužku, podobně jako my na Velikonoce.

5. Porcelán v Dánsku

Je běžné, že v Dánsku na silvestra přijdete ke svým přátelům a rozbíjíte jim porcelán. Ať to zní sebebizarněji, čím víc střepů tím líp. Budete mít totiž o to větší štěstí v roce.

Tereza Dvořáková, 9. E

 

Španělsko: kakající poleno