Zlatý kompas

Zlatý kompas je už pár let stará knižní klasika, ale stále je to skvělé fantasy. Vím, že existuje i film, ale já bych se ráda věnovala knize, protože ve filmu není všechno a navíc film skončil otevřeně, protože všichni počítali s tím, že vynese spoustu peněz a bude tak moc být i pokračování. Sice asi úspěch měl, ale pokračování nenatočili, což mě i značně vyvedlo z míry, protože nemám ráda otevřené konce. Knížku jsem přečetla asi o dva roky později a musím uznat, že se povedla. Sice také skončila poměrně nejasně,  ale na rozdíl od filmu vyšly ještě další dva díly: Jedinečný nůž a Jantarové kukátko. 
A teď už o tom, o čem knížka vypráví. Hlavní hrdinka Lyra dostane podivný alihometr a to je skvělé zařízení, s kterým se poměrně rychle naučí. Na celém světě je jich pouze šest a ona právě jeden dostane od rektora Jordánské koleje, kde vyrostla. Ale tenhle svět je ještě něčím speciální a to tím, že každý má svého deamona (démona). Tento zvířecí společník je něco jako kus vaší duše, je neustále s vámi a nesmí se od vás hnout. Je to něco, co jak zjistíte, by se hodilo každému z nás, když jsme opuštění a osamocení. 
V dálce na severu spolu bojují klany divoženek a potulují se tu obrovští medvědí válečníci. 
Děj je psaný poutavě a stránky vám utíkají pod rukama, takže můžu jenom doporučit. A když neradi čtete, můžete sednout na gauč a zhlédnout film, který je také hezky natočený , ale podle mě se nic staré dobré knížce nevyrovná.

Čeperová Kateřina, 6. E