Kameny (minerály) teď letí

Kdo by řekl, že všichni budou ujíždět na kamenech? Tedy spíše minerálech. Všichni teď kupují minerály. Jsou sice drahé, ale krásné. Například já jich mám také dost a ukládám si je do malé krabičky (I když malá úplně není).

O kameny se ale musí řádně starat. Některé můžou na slunce, jiné ne. A vždycky, když je úplněk, musíte je dát na parapet, aby se nabily měsíčním svitem a měly zase energii. My nějaké dáváme i do vody, aby byla plná minerálů. Asi jsou na to speciální druhy kamenů. Někteří opravdoví sběratelé je sbírají sami. Tesají do skal, se sítí sedí nad řekou. Ale je to složitější, než si myslíte. Já to zkusila. Byla jsem u řeky a s obyčejným kladívkem jsem ťukala do skály (jestli to byla skála), našla jsem jen pár obyčejných kamenů. Takže je asi lepší si zajít do obchodu, pokud nemáte zkušenosti s lovem minerálů. 

A jaké jsou druhy?
Sluneční kámen, smaragd, rubín, amazonit, růženín, granát, tygří oko, sokolí oko, býčí oko, jaspis, fluorit, achát, akvamarín, vltavín, ametyst, měsíční kámen, labradorit, ukanit, ametrýn, angelit, azurit, jantar, citrín, karneol, kunzit, olivín, topas, malachit…

Je jich ještě nespočet a nějaké jsou hodně drahé. Například vltavín. Je to speciální vzácný minerál, který je jen v ČR, ale všechny kameny jsou drahé a tento ještě víc. Stejně bych si ho ale přála do své sbírky. Tak co, stanete se taky sběratelem minerálů?

Kateřina Čeperová 5. C