Recept na křehké housky

Ingredience:

  • 280 g polohrubé mouky + 50 g na pomoučnění
  • 150 ml mléka
  • 1 lžička cukru krystal
  • 20 g droždí
  • 1 vejce
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička soli 
  • voda + žloutek na potření

Postup:

  • Nasypeme si mouku do mísy, ve které budeme míchat. Do mouky si uděláme žlábek a do něj nalejeme mléko, olej a vajíčko, pak do tekuté směsi přidáme nalámané droždí a počkáme, než se droždí rozpustí. Tam, kde není tekutá směs, nasypeme sůl z důvodu, že kdyby sůl byla u droždí, droždí se nerozpustí. Vše smícháme do hezkého těsta a necháme např. u topení kynout 45 minut. Po dokynutí si z těsta uděláme tvary, jaké chceme, dáme na pekáč, potřeme žloutkem s vodou a pečeme na 270 ºC na 10 min. Dobrou chuť. 

Dominik Doksanský, 6. B

 

 

Dominik Doksanský, 6. B