Ingredience:
- 280 g polohrubé mouky + 50 g na pomoučnění
- 150 ml mléka
- 1 lžička cukru krystal
- 20 g droždí
- 1 vejce
- 2 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- voda + žloutek na potření
Postup:
- Nasypeme si mouku do mísy, ve které budeme míchat. Do mouky si uděláme žlábek a do něj nalejeme mléko, olej a vajíčko, pak do tekuté směsi přidáme nalámané droždí a počkáme, než se droždí rozpustí. Tam, kde není tekutá směs, nasypeme sůl z důvodu, že kdyby sůl byla u droždí, droždí se nerozpustí. Vše smícháme do hezkého těsta a necháme např. u topení kynout 45 minut. Po dokynutí si z těsta uděláme tvary, jaké chceme, dáme na pekáč, potřeme žloutkem s vodou a pečeme na 270 ºC na 10 min. Dobrou chuť.
Dominik Doksanský, 6. B
Dominik Doksanský, 6. B