Na 40 kusů si připravíme:
240 g hladké mouky
50 g moučkového cukru
1 sáček vanilkového cukru
200 g másla
110 g nastrouhaných neloupaných mandlí
1 vejce
Moučkový cukr + vanilkový cukr na obalování
Postup:
- Mouku s moučkovým a vanilkovým cukrem prosejeme na vál. Přidáme změklé máslo nakrájené na kousky, nastrouhané mandle a vejce a vypracujeme vláčné těsto.
- Připravené těsto zabalíme do fólie, dáme do chladničky a necháme alespoň hodinu odležet.
- Pak těsto znovu propracujeme, rozdělíme na malé dílky a vytvarujeme rohlíčky. Dáme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při teplotě 180°C asi 15 minut.
- Po upečení necháme rohlíčky mírně zchladnout na plechu. Pak je ještě vlažné je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.
Příprava zabere zhruba 40 minut.
Můj tip na závěr: Cukroví, hlavně rohlíčky a důlkové koláčky, formujte chladnýma rukama, aby se těsto nezahřívalo. Mohou se obalit také ve směsi moučkového cukru a kakaa, případně polít čokoládou nebo do ní namočit jen konečky.
Přeji vám všem: DOBROU CHUŤ!
Zdroje: vlastní archiv
Sládková Tereza, 7. B