Linecké cukroví
ingredience: 63 dkg hladké mouky 25 dkg moučkového cukru 40 dkg tuku – máslo 1 vajíčko 1 žloutek 1 vanilkový cukr 2 lžíce rumu 40 dkg másla citrónová kůra
postup: Na vál nasypeme hladkou mouku, na ni moučkový cukr, v prostředku si uděláme ďolíček, do kterého dáme vajíčko a jeden žloutek. Na to nakrájíme máslo.
Pak ingredience prohněteme až vznikne těsto, které necháme 24 hodin odpočinout v ledničce. Poté si těsto nakrájíme na menší kusy a postupně rozválíme a můžeme vykrajovat, lepší je vykrajovat menšími vykrajovátky. Když všechno těsto zpracujeme (vždy musí být jedna várka vykrájená s dírou uprostřed a další zase ne) dáme ho do trouby, kterou předehřejeme na 160 °C. Pečeme do růžova.
Pak cukroví vyndáme, když vychladne, můžeme ho obalit v cukru (nemusíme), poté začneme mazat nejlépe rybízovou marmeládou. Když všechno cukroví namažeme, dáme na chvilku vychladit do lednice a máme hotovo!!!
Magdaléna Dědová, 6. A