Pečení cukroví

Linecké cukroví

ingredience:   63 dkg hladké mouky                                                                                                    25 dkg moučkového cukru                                                                                            40 dkg tuku – máslo                                                                                                        1 vajíčko                                                                                                                            1 žloutek                                                                                                                          1 vanilkový cukr                                                                                                            2 lžíce rumu                                                                                                                    40 dkg másla                                                                                                                    citrónová kůra

postup:   Na vál nasypeme hladkou mouku, na ni moučkový cukr, v prostředku si uděláme ďolíček, do kterého dáme vajíčko a jeden žloutek. Na to nakrájíme máslo.                                                                                                 

Pak ingredience prohněteme až vznikne těsto, které necháme 24 hodin odpočinout v ledničce. Poté si těsto nakrájíme na menší kusy a postupně rozválíme a můžeme vykrajovat, lepší je vykrajovat menšími vykrajovátky.  Když všechno těsto zpracujeme (vždy musí být jedna várka vykrájená s dírou uprostřed a další zase ne) dáme ho do trouby, kterou předehřejeme na 160 °C. Pečeme do růžova.                 

 

Pak cukroví vyndáme, když vychladne, můžeme ho obalit v cukru (nemusíme), poté začneme mazat nejlépe rybízovou marmeládou. Když všechno cukroví namažeme, dáme na chvilku vychladit do lednice a máme hotovo!!! 

Magdaléna Dědová, 6. A